Waarom ademhaling zo belangrijk is

ademhaling

Waarom ademhaling zo belangrijk is

Tegenwoordig leven wij in een wereld vol met prikkels waar de meeste mensen veel druk ervaren. Het woord stress zal je dan vast een paar keer naar je hoofd geslingerd zijn. Nu kennen we de principes van rust pakken en sporten om deze stresshormonen weer te laten dalen. Maar wist je dat je ademhaling ook zorgt voor stress? Of hoe je met ademhaling kan zorgen dat je lichaam uit zijn stressreactie komt?

Borst- versus buikademhaling

De meeste mensen zijn zich er niet van bewust hoe ze adem halen. Gelukkig is het iets wat je lichaam uit zichzelf doet. Wanneer mensen angstig zijn of stress ervaren, zijn ze geneigd om hoog in de borst te ademen. Deze vaak versnelde ademhaling resulteert in verhoogde hartslag, draaierigheid, spierspanning en andere fysieke sensaties die ervoor kunnen zorgen dat je paniekgevoelens krijgt. Pasgeboren baby’s ademen vanuit hun buik, wat een natuurlijke ademhaling is. Ook tijdens een rustige slaap adem je vanuit je buik.

4x4x4 ademhaling

De boxademhaling is een ademhalingsoefening om te ontspannen en dit kan je bijvoorbeeld doen in de ochtend of net voor een presentatie om even rustig te worden. Wat je doet is 4 seconden inademen, 4 seconden vasthouden en 4 seconden uitademen.

4x7x8 ademhaling

The relaxing breath oefening is om even helemaal los te laten. Je begint met volledig uitademen om vervolgens 4 seconden door de neus in te ademen, 7 seconden vast te houden en dan 8 seconden via de mond uit te ademen.

Ben je nieuwsgierig naar meer oefeningen en wil je hiermee aan de slag? Dan ben je van harte welkom bij onze groepslessen, zoals yoga. Verken ook online mogelijkheden, zoals bij Runnersworld, waar ze uitleg geven over 10 verschillende ademhalingsoefeningen.

Probeer eens een week lang op een vast moment een ademhalingsoefening te doen en kijk wat het jou oplevert! Tijdens onze yoga lessen leren wij je dit ook. Benieuwd? kijk even of het jou wat lijkt en klik hier.